Sake (japonsky: 酒)

často nazývané saké, znamená japonsky “alkoholický nápoj”. V Európe sa tento názov ujal pre alkoholický nápoj kvasený z ryže, však vyrába sa aj z celého radu iných zdrojov. Japonec ako saké označí aj víno či vodku, ale pravdepodobne použije iný výraz.

Pravé japonskej Sake nesie názov Nihonšu (日本 酒) a je vyrobené z ryže niekoľkonásobnou fermentáciou, tým je jeho výroba podobná výrobe piva. V Japonsku sa podáva studené (10 ° C), teplé (20 ° C) alebo horúce (30 ° C), záleží na konzumentovi a tiež na ročnom období. V zime sa podáva horúce a v lete studené. Známej japonskej značky, s dlhoročnou tradíciou, balia sake do krabíc z pravého japonského javora. Väčšina druhov saké obsahuje štrnásť až sedemnásť percent alkoholu. Sila Sake je však hlavne v jeho plamenité chuti, ktorá má niekedy veľkú silu. Sake je súčasťou mnohých japonských rituálov, väčšinou pri príležitosti osláv sviatkov.
 

Sake je spojené so šintoizmu – vládne mu líščí bohyňa Inari, jej hlavnou svätyne je južne od Kjóta vo Fušimi, v celom Japonsku má asi 30 000 svätyňou.
 

Sake sa vyrába zo špeciálnych odrôd ryže (sakamai). Ryžová zrná sa najprv obrúsi, máčajú a v pare uvarí. Uvarená vychladená zrna sa infikujú plesne koji (Aspergillus oryzae), ktorá škrob enzymaticky štiepi na jednoduchšie cukry, ktoré potom kvasí a vzniká alkohol. Výroba je veľmi podobná výrobe piva. Niekedy nasleduje destilácia kvasu a následné pridanie alkoholu do kvasiaceho nápoja, čím sa ďalšie kvasenie zastaví a obsah alkoholu sa zvýši na 18-25%. Tento postup je obdobný postup pri výrobe portského vína.
 

zdroj: wiki


  • Jinro Chamisul Fresh Soju 0,35l

    6,90  s DPH

    Jinro Chamisul Fresh Soju 0,35l

    6,90  s DPH

    Soju (sodžu) je nápojom, pri ktorom môžete vzdať úctu, ale aj uraziť. Ak pijete tento nápoj so spoločnosťou z Kórey, mali by ste poznať niekoľko pravidiel. Môžete sa tak vyhnúť zbytočným problémom, pretože Kórejčania si na tieto veci jednoducho potrpia.

    2 na sklade

    Pridať do košíka
    Rýchle zobrazenie
  • Naito KisoSansen Nijino Shirabe,Naito,KisoSansen Nijino Shirabe,KisoSansen,Nijino Shirabe,Saké

    Naito KisoSansen Nijino Shirabe 0,3l

    15,20  s DPH

    Naito KisoSansen Nijino Shirabe 0,3l

    15,20  s DPH

    Naito KisoSansen Nijino Shirabe je japonské saké vyrobené z ryže odrody Yume Sansui z prefektúry Aichi. Ryža na toto saké bola leštená na úroveň 55 % a potom bola pomaly a starostlivo varená pri nízkej teplote.

    10 na sklade

    Pridať do košíka
    Rýchle zobrazenie
  • choya sake 0,75l

    Choya Sake 0,75l

    15,00  s DPH

    Choya Sake 0,75l

    15,00  s DPH

    Choya Sake je originálne japonský nápoj vyrobený z pomaly fermentovanej japonskej ryže, koji kvasiniek (aspergillus oryzae) a minerálnej vody.

    9 na sklade

    Pridať do košíka
    Rýchle zobrazenie
  • Sansyouraku Yamahai Junmaishu 0,72l

    Sansyouraku Yamahai Junmaishu 0,72l

    31,50  s DPH

    Sansyouraku Yamahai Junmaishu 0,72l

    31,50  s DPH

    Vyrobené v strede oblasti zapísanej do svetového dedičstva UNESCO – Gokayama, slávnej ich domami so strechami gassho-zukuri ktoré majú viac ako 300 rokov. Toto saké je svieže ,zaujímavé a pije a vychutnáva sa veľmi pomaly.

    5 na sklade

    Pridať do košíka
    Rýchle zobrazenie
Súbory cookie používame na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti. Zobraziť viac
Prijať
Odmietnuť