Sake (japonsky: 酒)
často nazývané saké, znamená japonsky “alkoholický nápoj”. V Európe sa tento názov ujal pre alkoholický nápoj kvasený z ryže, však vyrába sa aj z celého radu iných zdrojov. Japonec ako saké označí aj víno či vodku, ale pravdepodobne použije iný výraz.
Pravé japonskej Sake nesie názov Nihonšu (日本 酒) a je vyrobené z ryže niekoľkonásobnou fermentáciou, tým je jeho výroba podobná výrobe piva. V Japonsku sa podáva studené (10 ° C), teplé (20 ° C) alebo horúce (30 ° C), záleží na konzumentovi a tiež na ročnom období. V zime sa podáva horúce a v lete studené. Známej japonskej značky, s dlhoročnou tradíciou, balia sake do krabíc z pravého japonského javora. Väčšina druhov saké obsahuje štrnásť až sedemnásť percent alkoholu. Sila Sake je však hlavne v jeho plamenité chuti, ktorá má niekedy veľkú silu. Sake je súčasťou mnohých japonských rituálov, väčšinou pri príležitosti osláv sviatkov.
Sake je spojené so šintoizmu – vládne mu líščí bohyňa Inari, jej hlavnou svätyne je južne od Kjóta vo Fušimi, v celom Japonsku má asi 30 000 svätyňou.
Sake sa vyrába zo špeciálnych odrôd ryže (sakamai). Ryžová zrná sa najprv obrúsi, máčajú a v pare uvarí. Uvarená vychladená zrna sa infikujú plesne koji (Aspergillus oryzae), ktorá škrob enzymaticky štiepi na jednoduchšie cukry, ktoré potom kvasí a vzniká alkohol. Výroba je veľmi podobná výrobe piva. Niekedy nasleduje destilácia kvasu a následné pridanie alkoholu do kvasiaceho nápoja, čím sa ďalšie kvasenie zastaví a obsah alkoholu sa zvýši na 18-25%. Tento postup je obdobný postup pri výrobe portského vína.
zdroj: wiki
Zobrazený jediný výsledok
-
Sansyouraku Yamahai Junmaishu 0,72l
31,50 € s DPHSansyouraku Yamahai Junmaishu 0,72l
31,50 € s DPHVyrobené v strede oblasti zapísanej do svetového dedičstva UNESCO – Gokayama, slávnej ich domami so strechami gassho-zukuri ktoré majú viac ako 300 rokov. Toto saké je svieže ,zaujímavé a pije a vychutnáva sa veľmi pomaly.
5 na sklade
Rýchle zobrazenie