Pisco
je destilát vyrábaný v Peru a Čile z hrozna aromatických odrôd. Destiluje sa v medených nádobách iba raz a zásadne sa neriedi vodou, výsledný obsah alkoholu je podľa normy 38-48%. Je zvyčajne číry, zrením v drevených sudoch môže získať ľahko zlatistý odtieň. Podľa použitých odrôd viniča sa rozoznávajú základné typy blesky: Puro (čisté, tj. Jednoodrůdové), aromáticas (z muškátu), Acholado (zmes rôznych hrozna) a Mosto verde (pálené z nevykvaseného muštu).
Pálenka sa vyrába od 16. storočia, názov pisco je prvýkrát písomne doložený roku 1684. Vedie sa dlhoročný spor ohľadom pôvodu nápoje: Peruánci odvodzujú jeho názov od prístavu Pisco južne od Limy, kdežto podľa Čiľanov pochádza z kečuánského slova pisqu, čo znamená vtáka, pričom ako “krajinu vtákov” označovali obyvatelia hôr celé pacifické pobrežie Južnej Ameriky. Hlavným súčasným producentom je Čile, ktoré produkuje päťdesiat miliónov litrov blesky, kdežto Peru len poldruha milióna. Najdôležitejšou produkčná oblasťou čílskeho blesky je údolie rieky Elqui. V Bolívii sa vyrába podobná pálenka nazývaná singani.
Pisco je základom miešaných nápojov pisco sour (pisco s limetkovou šťavou, cukrom a vaječným bielkom) alebo piscola (pisco a Coca-Colou a ľadom).
Pisco sour má svoj sviatok: v Peru sa oslavuje prvý februárovú sobotu. Roku 1999 tamojšie vláda rozhodla, že štvrtú nedeľu v júli bude Deň piska. Čiľania naproti tomu oslavuje Deň piska v mesiaci máji a 8. februára potom Deň piscoly.
zdroj: wiki