Medovina

alebo medovica alebo (zastarano alebo nárečovo) medovec je kvasený nízkoalkoholický nápoj z medového roztoku.

Medovinu pripravovali už v starovekom Egypte, Grécku a Ríme. Rovnako sa vyskytovala u Keltov a Slovanov a Germánov. Nápoj, ktorý Slovania pripravovali, nemal dlhú trvanlivosť. Správy z 9. – 11. storočia medovinu označujú za typický slovanský nápoj, ktorý mal využitie pri obradoch aj každodennom živote. Na južnom a časti stredného Slovenska niektoré obce odvádzali poddanské dávky v medovine. V 18. storočí najlepšiu medovinu vyrábali v Levoči. Postupne jej miesto preberali pivo a víno jej výroba začala zanikať.


V závislosti od použitej suroviny a typu receptúry poznáme 3 základné kategórie medoviny:

  1. medovina tradičná – tento druh medoviny sa viac či menej vyrába po celom svete, robia ju aj viacerí výrobcovia na Slovensku
  2. medovina bylinná resp. korenená – na Slovensku najrozšírenejšia forma výroby medoviny
  3. medovina ovocná – tieto medoviny sú skôr zaužívané a typické pre amerických a britských výrobcov.

Podľa výslednej sladkosti sa medovina delí na: suchú (20 – 24 °NM) a sladkú (28 – 32 °NM).

Podľa výrobnej technológie sa medovina ďalej delí na: medovinu varenú a medovinu vyrábanú za studena.

zdroj: wiki


Neboli nájdené žiadne produkty vyhovujúce vašemu výberu.
Súbory cookie používame na prispôsobenie obsahu a reklám, poskytovanie funkcií sociálnych médií a analýzu návštevnosti. Zobraziť viac
Prijať
Odmietnuť